Pagina de start a forumului Forum www.Krilloil.ro
Forum www.Krilloil.ro
Forum www.Krilloil.ro - Opinii si pareri despre produsele Omega 369
 
 FAQFAQ   CćutareCćutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ĪnregistrareĪnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   SitemapSitemap   AutentificareAutentificare 
Pagina de start a forumului Forum www.Krilloil.ro

         Pagina de start a forumului Forum www.Krilloil.ro
Instinctul alimentar

 
Creazć un subiect nou   Rćspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.Krilloil.ro -> Terapii si Retete Naturiste
Subiectul anterior :: Subiectul urmćtor  
Autor Mesaj
krilloil
Site Admin


Data īnscrierii: 18/Iun/2009
Mesaje: 564
Locažie: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Dec 11, 2009 5:09 pm    Titlul subiectului: Instinctul alimentar Rćspunde cu citat (quote)

Instinctul alimentar este la fel de puternic ca instinctul de supravietuire.

Doua clase de alimente

Alimente care prin ingurgitare īsi schimba total gustul

Acestea sīnt īn cea mai mare parte fructe si legume crude, ciuperci nefierte, seminte, peste, fructe de mare, oua crude, carne, miere naturala de albine.

Alimente care īsi conserva gustul

Pīine, paste, supe, legume fierte, salate asezonate, lapte si produse lactate, carne fiarta sau prajita, peste preparat.

Aliestezia gustativa si olfactiva

Ca urmare a diferentierii alimentelor īn cele doua mari clase deja mentionate, s-a emis urmatoarea ipoteza: īn functie de originea lor filogenetica, mecanismele instinctului alimentar produc un fel de aliestezie gustativa si olfactiva. Acesta defineste mecanismul de atractie-respingere prin care se manifesta instinctul alimentar, dar īn conditiile īn care alimentele sīnt adaptate din punct de vedere genetic.

Oamenii, ca si animalele poseda un fel de servomecanism

Aparatul instinctiv despre care va vorbim īn cele ce urmeaza e considerat ca fiind un tip de servomecanism, ale carui structuri, fara īndoiala extrem de complexe, sīnt construite prin mutatii si selectii naturale. Daca tinem cont numai de faptul ca genetica umana evolueaza lent de-a lungul timpului, atunci vom neglija fara sa vrem si obisnuintele, ticurile, obiceiurile pe care le dobīndim pe parcursul vietii si care reprezinta fenomene importante ale caracterului uman īn ansamblu. Este evident faptul ca instinctul alimentar si mecanismele sale gustative, olfactive sau de alta natura se adapteaza īn primul rīnd alimentelor ce fac parte din mediul primitive si de la care s-a īnceput evolutia ulterioara.

Limitele adaptarii genetice

Avīnd īn vedere istoria omenirii, ideea conform careia genetica umana se modifica lent este foarte plauzibila. Plecīnd de la ipoteza care sustine ca ne tragem din maimutele antropomorfe, atunci caracteristicile noastre metabolice, enzimatice si imunologice sīnt asemanatoare cu ale lor. Totusi separarea īntre cele doua rase s-a produs acum mai bine de 30 de milioane de ani. Cauza principala a diversificarii evantaiului alimentar uman este artificiul culinar. Acesta a aparut si s-a dezvoltat dupa momente importante din evolutia civilizatiei, cum ar fi descoperirea focului sau aparitia lui homo sapiens. Formarea inteligentei conceptuale l-a ajutat pe om sa schimbe si sa varieze continutul hranei sale poate prea brutal īn raport cu ritmul biologic. Dar chiar si astazi, cīnd se inventeaza o noua reteta culinara, se realizeaza īnca un pas īn trasformarea biologica a omului.

Apare o noua perspectiva

Datele problemei se schimba īn masura īn care factorii organoleptici si biochimici nou aparuti se pot integra normal īn organism, fara a mai fi necesara readaptarea lor genetica prin procesul de mutatie-selectie.

Alimente originare si progenetice

Se pot stabili cinci etape pe parcursul carora statutul alimentar al homo sapiens s-a modificat:

1. Denaturarea termica; toate modalitatile de preparare pe foc (firbere, prajire), la o temperatura ridicata modifica structura biochimica a nutrimentelor, precum si proprietatile organoleptice ale alimentelor concrete; scaderea temperaturii īn conditii nenaturale sau accidentale, cum ar fi congelarea, modifica de asemenea continutul nutritiv al produselor.

2. Denaturarea mecanica (cu exceptia masticatiei); metode ca sfarīmarea, extractia, separarea, amestecarea, suprapunerea, asezonarea implica transformarea alimentului brut. Modificarea alimentului este neregulata, deoarece nu poate fi vorba despre interventia inteligentei conceptuale. Trebuie sa ne imaginam mental alimentele pe care dorim sa le consumam asemeni animalului salbatic care consuma produsele unul dupa altul.

3. Laptele si produsele lactate care au īmbogatit relativ de putin timp paleta alimentara a omului, tinīnd cont de faptul ca īmblīnzirea vitelor s-a produs acum opt mii de ani.

4. Chimia alimentara, care este cea mai recenta dintre inovatiile culinare.

5. Selectia artificiala; plantele alimentare de care omul e treptat īnconjurat au fost selectionate īn functie de productivitate si de palpabilitate. Aceasta din urma poate pune probleme din punctul de vedere al mecanismelor pe baza carora functioneaza instinctul alimentar. Daca totul e corect evaluat, atunci selectia poate fi considerata un factor de transformare biochimica si organoleptica.

Originar este alimentul pe care īl gasim īn mediul natural si care nu sufera interventia nici unui artificiu specific inteligentei conceptuale. Termenul progenetic desemneaza alimentul care sufera eventuale modificari artificiale nesemnificative, īn masura īn care el mai poate corespunde datelor genetice ale organismului, īn planul mecanismelor instinctive si al metabolismului.

Experiment paralel pe oameni si animale

Īn anul 2000 īn mai multe state din Europa Centrala s-a desfasurat un program-test la care au participat 500 de voluntari cu vīrste cuprinse īntre 2 luni si 90 de ani. Prin aceasta metoda cercetatorii au īncercat sa determine īn ce masura postulatul instinctului alimentar la om e confirmat sau infirmat atunci cīnd se folosesc alimente progenetice. Īn realizarea sondajului s-a tinut cont si de importanta nutritionala a alimentelor obtinute prin selectie artificiala. Pentru ca rezultatele testului sa fie cīt mai corecte, pe toata perioda de desfasurare a experimentului (aproximativ 20 de luni), subiectior le-a fost interzis consumul oricaror alimente progenetice (pīine, lapte, ceai, cafea, ciocolata, vin, paste fainoase, cartofi). Ei au putut consuma numai fructe de padure, fructe exotice, legume, ciuperci, oua, carne, peste, fructe de mare, miere de albine, polen, plante aromatice obtinute īn conditii pe cīt posibil de naturale. Observatiile au vizat īn primul rīnd natura si modulatia cantitativa a alimentelor alese īn functie de nevoile individuale ale subiectilor. Īn al doilea rīnd s-a acordat atentie consecintelor clinice īn cazul persoanelor suferinde de diferite boli care au acceptat sa faca parte voluntar din acest program experimental. Ca un fel de contra-proba testul s-a efectuat si pe 1.500 animale dintre care cītiva cobai, gaini, porci, ovine, bovine hranite īn conditii dintre cele mai diferite.

Observatii pe termen scurt si lung

Indiferent de informatiile primite, observatiile clinice au ajuns la acelasi rezultat: īn ceea ce priveste alimentele progenetice, omul dispune de un instinct alimentar asemeni celui pe care īl au si animalele domestice. Homeostazia īn mediu intern, autoreglarea aportului de vitamine, echilibrul caloric dintre proteine, lipide si glucide converg spontan spre valorile lor optime. Autofunctionare de la sine ajuta mai ales la rezolvarea tuturor problemelor digestive. Astfel boli ca hiperfagia, anorexia, constipatia etc. se atenueaza si dispar treptat doar īn cīteva zile.

Parazitii intestinali se elimina prin modificarea regimului alimentar

Dintre 300 de subiecti ce acuzau contaminarea grava a ficatului si a plamīnilor, la 160 dintre cei care au consumat alimente brute nu s-a descoperit nici un chist. Introducerea fie si a unui singur aliment progenetic (lapte de vaca, cereale etc.) īn meniul bolnavilor a dus la trezirea mediului parazitar ce afecta organele respective.

Dieta sanatoasa ne ajuta sa ne mentinem silueta

Echilibrul ponderal, obezitatea, celulita, precum si atrofierea muschilor sīnt de cele mai multe ori readuse la normal sau ameliorate dupa o perioada de minimum sase luni. Totul e ca sa nu consumam decīt produse naturale.

Buna alimentatie creeaza conditiile dezvoltarii excelente a organismului uman

Daca sīntem prevazatori si īnca de la nastere ne hranim copiii cum trebuie, dezvoltarea statura-ponderala si psihomotorie a micutilor se va prezenta īn stare optima, iar rezistenta bebelusilor la boli si infectii va fi mult mai puternica decīt īn mod obisnuit.

Coerenta mecanismelor de atractie-respingere a hranei

Buna functionare a acestor mecanisme, coordonate de instinctul alimentar puternic, implica echilibrul general perfect al organismului uman. Asa se pot evita carentele, suprasolicitarile metabolice sau digestive. Dar daca fortam cu buna stiinta limitele impuse de mecanismele de atractie-respingere, vom provoca inevitabil tulburari digestive de genul dispepsiei, aerofagiei etc.

Pofta de mīncare si gustul real al produsului

Ingurgitarea alimentelor non-progenetice se face cu o satisfactie gustativa care de cele mai multe ori nu este asociata cu satisfactia reala a nevoii fiziologice. Īn acest caz structura aparatului instinctiv se dovedeste a fi falsa. De fapt noi cautam sa ne imaginam un anumit aliment a carui reprezentare vizuala o asociem cu gustul, chiar daca din punct de vedere nutritional caracteristicile sale nu corespund cu nimic deficitului pe care alimentul originar l-ar putea compensa. Asa se produce interactiunea īntre satisfactia senzoriala si satisfactia organica, īntre dorinta si placere.



Lidia Molder
_________________
Sanatatea inainte de toate.

http://www.KrillOil.ro
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteazć site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Afiŗeazć mesajele pentru a le previzualiza:   
Creazć un subiect nou   Rćspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum www.Krilloil.ro -> Terapii si Retete Naturiste Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteži crea un subiect nou īn acest forum
Nu puteži rćspunde īn subiectele acestui forum
Nu puteži modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteži ŗterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteži vota īn chestionarele din acest forum
Toate drepturile rezervate © 2009 www.KrillOil.ro
Varianta īn limba romānć: Romanian phpBB online community